Några av kvällens gäster. Dessa kom från avdelning 2 Kungälvs sjukhus, kirurgen. Tillsammans med skådespelarna ser vi Gunilla Nilde, Sofia Anker, Ingela Antonsson, Lena-Pia Dahlin och Johanna Samuelsson
2016-10-19

Jennifer McShane: När sjuksköterskorna kliver fram i strålkastarljuset

Hos mig - en smått orosbenägen person – triggar tanken på sjukhus många associationer och känslor. Bland annat en lätt hypokondri och en gnagande rädsla att något ska hända.  Men framför allt känner jag en djup respekt. För expertisen, omsorgen och det tunga slitet. För människorna som varje dag påverkar och gör stor skillnad i våra liv, på riktigt.

Jag har sjuksköterskor och läkare i min familj och nära vänkrets. På min mors sida har kvinnorna arbetat inom vården i flera generationer. Även jag själv i några år. Och alla har vi varit patienter någon gång. Upplevt känslan av liv och kraft efter ett tillfrisknande – men också våndan och sorgen när det går illa. 

Sjukhusmiljön är en både publik och unik spelplats som berör och engagerar – dramatiken lurar bakom varje hörn – och i film och tv har genren fängslat publiken i decennier.

När TV4 för första gången gör en sjukhusserie så är det till skillnad från många andra föregångare inte fokus på läkarna, utan på sjuksköterskorna.

Syrror utspelar sig på akutmottagningen och traumaavdelningen på ett av Stockholms större sjukhus. I serien får tittarna lära känna sjuksköterskorna Iris (Celie Sparre), Julia (Marall Nasiri), Malin (Tanja Lorentzon) och Carina (Jeanette Holmgren), både i arbetet på sjukhuset och i deras färgstarka privatliv.

Vi på TV4 hoppas att den här serien ska angå många. Att den ska gripa tag om och underhålla en bred publik. Även om serien är fiktiv och en bit ifrån verkligheten i vissa delar så har det varit en viktig ambition för produktionen att serien ska upplevas intressant och relevant även för skrået. Att skildra hur vardagen faktiskt kan se ut på ett svenskt sjukhus idag. Det har vi också försökt förmedla i vårt kommunikationsarbete inför premiären. 

I måndags bjöd vi tillsammans med Vårdförbundet in till en exklusiv förhandsvisning av de två första avsnitten.  Gästerna var över 200 anställda från sjukvården i Västra Götaland och Hallands län. På plats i Göteborg för att få en pratstund med verklighetens hjältar var även huvudrollsinnehavarna, seriens regissör Lisa Farzaneh och delar av TV4-teamet. Förhoppningen med visningen var att knyta an till den initierade publiken och att förmedla hur viktigt det har varit att värna om sjuksköterskerollen i serien.

Vi var pirriga innan vi drog igång. Stämningen i lokalen var nyfiken, men också lite skeptisk. Vi visste till exempel att det fanns vissa funderingar kring namnvalet, då "Syrror" anses vara ett lite slarvigt slangord för sjuksköterskor som inte förstärker kompetensen som ligger i yrket.

Det, hur skildringarna av fallen och porträtteringen av sjuksköterskorna upplevdes, ville vi tala med publiken om. 

Reaktionerna och samtalen efteråt blev väldigt fina.

Många gillade de starka kvinnoporträtten. Flera uppskattade att kompetensen lyftes fram.

Illustrationerna av det medicinska handlaget och specifika scener diskuterades. Skådespelarna fick chans att beskriva utmaningen i att agera såväl psykiskt som fysiskt. Att de strävat efter att hantverket skulle se verkligt ut, men att det ibland var svårt när stämningar, uttryck och känslor skulle förmedlas samtidigt . Vissa sådana situationer fick beröm, andra viss korrigering.

Det skrattades en hel del, och det blev en härlig afton.

Ikväll är det premiär i TV4. Även den dedikerar vi såklart lite extra till alla sjuksköterskor där ute!

Jennifer