2015-09-09

Magnus Törnblom: FUB: ”Heja Sverige! Bravo TV4!”

Vi har fått fantastiskt fina reaktioner för nya dokumentärserien Heja Sverige, från både tittare och tv-kritiker.

Sedan kom ytterligare ett bevis på att serien uppskattas – och inte bara det, utan också betyder mycket.

Intresseorganisationen FUB – Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning – skickade då ut ett pressmeddelande där TV4 tackas för att med serien ha visat ”ett modernt tänk, där mångfald har en naturlig och självklar plats”.

Det är just det vi vill uppnå, att mångfald ska vara en naturlig del både av det vi gör, och i samhället i stort.

Vi är både glada stolta över att FUB uppmärksammat det, och tackar ödmjukt för berömmet och hoppas att så många som möjligt vill titta på programmet.

Joel Bendrik, exekutiv producent för Heja Sverige, säger:

- Heja Sverige har varit ett fantastisk program att jobba med, om det fanns den minsta oro i början över att ”göra rätt” eller hur man skulle hitta rätt ”tonträff” så försvann den ganska omgående när man såg dom första bilderna och den glädje och värme som fanns i nästan varje bildruta. Jag är både jättestolt och nöjd med slutresultatet.

Här kan du läsa mer om FUB.

Och här är hela FUB:s pressmeddelande:

”Bravo TV4!

Igår var det premiär på den nya serien ”Heja Sverige” på TV4. Dokumentärserien följer den svenska truppen som deltog i Special Olympics i Los Angeles i somras. Vi på FUB är mycket glada över att serien sänds. Vi vill också ge beröm till kanalen för utrymmet som dessa idrottare har fått både i morgonsoffan och som hallåor på bästa sändningstid. Vi på FUB jobbar inte bara för rättighetsfrågor och för att motverka diskriminering av personer med utvecklingsstörning. FUB lyfter kontinuerligt alla samhälliga fördelar av att vår grupp tar plats, syns och hörs i samhället.

TV4 har visat ett modernt tänk, där mångfald har en naturlig och självklar plats.

Vi på FUB hoppas att vi kommer att få se flera personer med utvecklingsstörning i media och reklam i framtiden.

FUB är en intresseorganisation som arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning ska kunna leva ett gott liv. FUB står för Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning. Vi är drygt 27 000 medlemmar i cirka 150 lokalföreningar runt om i landet. Personer med utvecklingsstörning och deras anhöriga är medlemmar i FUB liksom många andra som delar vår grundsyn.”

Magnus