2018-06-30

Magnus Törnblom: Politik, media och valbevakning i Almedalen. Och ja – med fotbolls-VM på TV4:s storbilds-tv ...

Då sitter man på båten mot Gotland, Visby och Almedalen igen. En Almedalenvecka som firar 50-årsjubileum. Med 4 335 anmälda evenemang på åtta dagar. Ett spännnande valår. Och därmed en vecka av ännu mer intensiva politiska utspel och ännu mer politisk bevakning.

TV4 är som vanligt på plats för att skildra det som sker för tv-tittarna och för alla som inte är på plats i Almedalen. Vi direktsänder både i Nyhetsmorgon, TV4Nyheternas 19- och 22-sändningar, samtliga tal med både upp- och nedsnack och med partiledarna i TV4-studion direkt efter talen. Och massor av annat sänds live på TV4 Play under veckan. Här kan du läsa mer om TV4:s Almedalenbevakning. Och här finns alla TV4:s planerade programpunkter i Almedalsprogrammet.

Utöver bevakningen av de politiska utspelen deltar kollegor från TV4 också i en rad seminarier, paneler och debatter. Tänkte nämna några av dem som jag tror kan bli intressanta.

Det har numera blivit en tradition att TV4:s vd Casten Almqvist på TV4-scenen i Almedalen möter några av landets tyngsta mediechefer för ”bakom kulisserna”-samtal om media, journalistik, politik och affärer – i livesända programmet Castens hörna. Så blir det även i år. På måndag, klockan 13 möter Casten DI:s, Expressens och Dagens Nyheters chefredaktörer Lotta Edling, Thomas Mattsson och Peter Wolodarski för ett samtal om ett turbulent medieår, med intensiv – och nyligen hårt fällda – #metoo-publiceringar, Cambridge Analytica-skandal och minskat förtroende för både traditionella och sociala medier.

På tisdag klockan 13 är det MTG- och NENT Group-chefen Anders Jensen som gästar Casten för ett samtal om branschglidning och var den kommersiella tv-marknaden egentligen är på väg, både i Sverige och internationellt, och hur lokala medieföretag ska konkurrera med de globala jättarna.

Och på onsdag klockan 13 gästas Casten av SVT-vd:n Hanna Stjärne, som just fått den av många emotsedda public service-utredning i sin hand, ser förtroende för SVT minska, men fortsätter stå starkt och har en viktig valbevakning framför sig. Hur ser Hanna Stjärne på utredningen, och hur mycket konkurrenter och/eller samarbetspartners är egentligen SVT med TV4 och övriga medier?

Casten Almqvist medverkar för övrigt också i Jan Helins Fönster mot medievärlden, på onsdag klockan 15 på SVT-scenen, där frågor om samarbeten och hoten från de globala jättarna är på tapeten.

I ett DI-seminarium på tisdag klockan 15 deltar TV4:s och Bonnier Broadcastings kommunikationsdirektör Åsa Barsness för att under rubriken ”Konflikter och kränkningar knäcker kolleger – hur kan trenden vändas?” diskutera om hur kunskap och kultur skapar sunda förhållanden på arbetsplatsen och motverkar kränkningar och trakasserier.

TV4:s HR-chef Samir Törnblad medverkar (2 juli, 8.30-9.15) i seminariet ”Hur blir man konkurrenskraftig genom digitalt samarbete?” i en diskussion om hur digitaliseringen kan gynna både den egna organisationen och medarbetarna, och hur man får beteendeförändring att hända i en organisation genom samarbeten och digitala lösningar.

Torsdagen den 5 juli (kl 10-10.45, i Dagens Medias tält vid Hamnplan) deltar TV4:s försäljningsdirektör Malin Häger tillsammans med bland annat Expressens Thomas Mattsson, TU:s Per Hultengård, BOS Gustaf Hoffstedt och SPER:s Jenny Nilzon och Carin Kappe på ATG i ett seminariet ”Den nya spelmarknaden – spelmonopol eller licenssystem”, med fokus på hur upphävandet av det svenska spelmonopolet betyder för medierna och spelbolagens medieinvesteringar. Och vilka krav det nya systemet skapar på både medier och spelbolag vad gäller till exempel ansvarstagande.

TV4:s digitala produktspecialist Towe Bergmar Jonsson diskuterar i panelen ”Suddar konsumentens beteende ut gränsen mellan online-video och TV – hur mäts effekten av reklamen?”, hur marknadens sätt att mäta effekt på reklamen förändras i takt med att konsumenter väljer att se på streamade tjänster och annan online-video via tex AppleTV i allt högre utsträckning.

Politik och journalistik i fokus för TV4 alltså. Både i TV4, TV4 Play och på TV4-scenen i Almedalen.

Men den här Almedalsveckan kommer nog också att präglas av något mer i år. På tisdag eftermiddag ändras just nu evenemang och programpunkter för fullt, och den som hyr ut tv-skärmar på Gotland har nog en bra vecka framför sig.

Klockan 16 smäller det. Då möter Sverige Schweiz i åttondelsfinal i fotbolls-VM. I TV4. För den som är på plats i Almedalen och inte har något inbokat kommer här ett tips (har fått rätt mycket frågor om detta …). TV4 har en jättestor tv-skärm ut mot Almedalsparken, där vi visar alla våra Almedalensändningar, alla talen och övrigt som händer i Almedalen.

Vi visar också en del annat som sänds i TV4 på skärmen. Som idrott från Ryssland. Och som sagt, ni vet vilken kanal som sänder matchen på tisdag .... :-)

Magnus