2018-07-20

Magnus Törnblom: TV4:s vd Casten Almqvist: ”Sveriges bästa tv-upplevelser, imorgon också”

Tidigare i dag offentliggjordes att Telia Company förvärvar Bonnier Broadcasting – med verksamheterna TV4, C More och MTV – från Bonnier. Det är så klart en nyhet som väcker stort intresse. Så även bland alla de medarbetare som berörs.

I ett brev till medarbetarna har TV4:s och Bonnier Broadcastings vd Casten Almqvist skrivit mer om vad affären betyder, om medarbetarnas betydelse för affären, och vad som nu är att vänta.

Jag har fått några förfrågningar utanför huset om att få ta del av texten, och publicerar det därför här i sin helhet.

Magnus

--

Sveriges bästa tv-upplevelser, imorgon också.  

Vänner, 

I dag vill jag att ni alla känner er extra stolta över era insatser för Bonnier Broadcasting. Efter en hektisk period där vi försett Telia Company med svar på tusentals frågor står det äntligen klart att de förvärvar TV4, C More och våra finska kollegor på MTV. Ingen av er har nog undgått de mediala spekulationer som pågått under våren och affären har förstås väckt stor uppmärksamhet i dag hos medier, analytiker och opinionsbildare.  

I den bästa av världar hade vi samlats i dag för ett personalmöte där jag hade haft möjlighet att berätta mer om varför det här sker och svara på era frågor, men i och med att så många av er börjat er välförtjänta semester så väntar vi med det till augusti när alla är tillbaka. Då eller kort senare kommer ni också få tillfälle att träffa Telias vd Johan Dennelind och höra hans tankar om framtiden.  

Personligen har jag än så länge nästan uteslutande mött positiva reaktioner, även om en del förstås undrar hur det här ska påverka oss på längre sikt. Vissa frågor är omöjliga att besvara i nuläget, inte minst på grund av den konkurrensprövning som nu väntar. Men för mig har det varit centralt att när tillfälle getts under dagen förklara varför affären är logisk och vilka möjligheter den medför.  

De senaste årens snabba förändring av mediemarknaden, där globala jättar i rask takt klivit rakt in i de nordiska hushållen, har ruskat om oss och våra traditionella konkurrenter rejält. Digitaliseringen har möjliggjort för innehållsbolag att rikta sig direkt till användarna och omvänt har de traditionella distributörerna gett sig in i kampen om det bästa innehållet. Mitt i den här virvelvinden av nya aktörer och nya konsumentbeteenden har vi hållit fast vid vår strategi att gå från tittare till användare, utan att tumma på vår målsättning att leverera Sveriges bästa tv-upplevelser. 

Hittills har det resulterat i rekordresultat och enorm tillväxt på TV4 Play och C More, och vår snart 28-åriga tradition av att samla Sverige vecka ut och vecka in har oförtrutet fortsatt. Men hur länge till kan vi göra det när svenskarna hela tiden exponeras för nya lägereldar och individanpassade användarupplevelser? Min absoluta övertygelse: långt mycket längre än 28 år till. Men det är villkorat att vi rör oss i högre takt än omvärlden.  

För ingen kan slå oss på fingrarna när det kommer till att skapa Sveriges bästa tv-upplevelser, men i takt med att våra tittare blivit användare har kraven på oss ökat. Det räcker inte längre med ett underhållande program, det ska också distribueras där och när individen vill bli underhållen. I dag sker det på ett sätt, i morgon sker det sannolikt på ett annat sätt. Med Telia i ryggen ges vi förutsättningarna att möta förväntningarna på kvalitet i både innehåll och distribution. Kort sagt, behålla förmågan att ha användarna i centrum för allt vi gör.  

Känns det bekant? Det är meningen, vår strategi kommer nämligen inte att se annorlunda ut i morgon än vad den gör i dag. Men Telia tillför det raketbränsle vi behöver i kampen med magnifika globala konkurrenter. För att ta ett exempel, föreställ er att kunna erbjuda TV4 Play, C More och MTV och allt vårt innehåll i riktade erbjudanden till Telias 1,8 miljoner tv-kunder i Sverige och Finland. Tillsammans med Telia står vi inför möjligheten att avsevärt växa antalet användare och göra dem än nöjdare med våra tjänster och vårt innehåll.  

Det är alltså tveklöst så att det här är en förändring med stor potential för såväl oss som Telia och våra respektive kunder och användare. I dag tillåter vi oss själva att fira försiktigt, men det är ungefär som att fylla år, i morgon är det en vanlig dag igen. Precis som i alla affärer av det här slaget väntar nu en konkurrensprövning och för oss är det business as usual inom överskådlig framtid. I vår värld betyder business as usual att skapa Sveriges bästa tv-upplevelser – det är en vardag få förunnad.

Casten