2015-12-08

David Österlund: TV4 Fakta - Sveriges dokumentärkanal - växer och blir större

Den 15 september 2005, exakt på dagen 15 år efter starten av TV4, lanserade TV4-Gruppen  den nya kanalen TV4 Fakta. 

Vår ambition har varit att bygga upp kanalen som den främsta svenska dokumentärkanalen, en kanal som sätter verkligheten i centrum. "Verkligheten berättar" var länge kanalens motto, vilket vi har försökt leva efter. I TV4 Fakta kan tittarna hitta en blandning av starka personporträtt och historiska dokument, men även nutidsskildringar, crime, medicin och mänskliga öden.  

I dag, 10 år senare, har vi kommit fram till 2015. De flesta pratar Play och webb-tv, och TV4-Gruppen växer så det knakar digitalt, mer än webb-tv-marknaden i övrigt. Samtidigt ser vi att vår modell kring en renodlad dokumentärkanal med svensk prägel fortfarande håller – och står sig stark.

TV4 Fakta har sedan 2013 vuxit starkt i andelar i kanalens kommersiella huvudmålgrupp kvinnor 25-59 år och länge varit större än Discovery här, och även i målgruppen  A3+ så gick kanalen i maj i år om Discovery. En utveckling som hållit i sig under hösten. I kvinnor 25-59 år har TV4 Fakta en tittartidsandel på 1,2 procent och Discovery på 0,7 procent hittills i år, och i hela befolkningen är motsvarande siffror 1,1 procent för TV4 Fakta och 1,0 procent för Discovery.

 

TV4 Fakta kan nu alltså på god grund titulera sig  som Sveriges dokumentärkanal.

Ett stort grattis till TV4 Fakta!