2018-09-03

Nu räcker det! TV4 och C More stoppar studionärvaron på Tele2 Arena tills vidare

I våras inledde jag det allsvenska fotbollsåret med att ta med min 9-åriga dotter på allsvensk premiär. En högtid, en fotbollsfest. En bombliknande pyrotekniksmäll senare fick jag lämna läktaren med en gråtande livrädd fotbollstjej vars första fotbollsmatch bytte skepnad.

Under gårdagens match i Allsvenskan kastades en brinnande bengal in på åskådarna på Tele2 Arena. Mitt bland förväntansfulla supportar i alla åldrar. Bara ren tur att ingen blev svårt skadad. Lite senare fick en pressfotograf en stol i huvudet, på sin arbetsplats. Båda händelserna oacceptabla. Om bengalen hade slängts åt andra hållet hade pressläktaren legat ganska bra till för en direkt träff. Man pratar om ett fåtal individer som förstör för alla andra. Men samtidigt pågår ett minst lika stort problem på våra arenor. Ett språkbruk och beteende som är under all kritik. Kring C Mores studio, vår arbetsplats, präglades matchen igår av en väldigt obehaglig stämning från åskådarna med ett språkbruk mot vår personal som var direkt hotande och helt oacceptabelt. Gårdagen var tyvärr inget unik upplevelse, utan något vi vant oss vid. Ska man bli kallad för diverse könsord när man arbetar? Ska man känna oro, vara rädd på sin arbetsplats? Vuxna människor går på fotboll och allt är tillåtet. Könsord, hot och nedvärderande gester var och varannan minut. Allt utan att någon ansvarig på plats agerar. Spelar ingen roll om det sitter en barnfamilj bredvid. Vi är på fotboll och här gäller våra nedvärderande hotfulla lagar.

Det är dags att agera, dags att säga ifrån. Nu måste aktörerna inom svensk fotboll göra något. Det räcker inte att se allvarligt på händelserna. Ska någon behöva skadas allvarligt innan någon agerar?  Vad är tillåtet att säga som publik på en fotbollsarena? Borde inte det verbala behandlas på samma sätt som det fysiska? Vad kan en journalist förvänta sig på sin arbetsplats? Svensk fotboll visade under gårdagen tydliga brister inom regelverket. För allmänheten blev signalen att det är ok att slänga brinnande föremål mot publiken och stolar på journalister utan åtgärd. Det var ingen match som avbröts. När spelare och domare utsätts för samma saker har matcher avbrutits direkt med konsekvenser som följd.

Vi älskar svensk fotboll med dess fantastiska supportrar, klubbar, domare och spelare, men vi kan inte acceptera de förutsättningar som vi utsätts för på vår arbetsplats. Vi kommer tillsvidare stoppa vår studionärvaro kring matcherna på Tele2 Arena. Vi kommer se över samtliga kamerapositioner på Tele2 Arena och på övriga arenor i Allsvenskan för att säkerställa vår personals säkerhet. Om inte ansvariga klubbar kan garantera en säker arbetsmiljö på pressläktaren kommer vi inte tillåta vår personal att arbeta där. Vi måste kunna garantera en säker arbetsplats för våra medarbetare, det kan vi inte idag.

Erik Westberg, sportchef TV4 och C More