2018-07-19

Vilket VM!

Vilket VM! När jag i sommarhettan summerar fotbolls-VM 2018 är det med ett leende på läpparna. Målen, räddningarna, profilerna, VAR, och Sverige…

När vi på TV4 och C More 2016 efter ett svagt sportsligt EM för Sverige lanserade vår nya satsning på herrlandslaget i fotboll var det många som höjde på ögonbrynen. Det sammanfattades kort med orden ”dålig tajming”. The golden Zlatan age var över och landslagets kurva pekade rätt ner. Har landslaget någon chans?

Janne Andersson hade dock andra planer och här står vi nu efter ett historiskt fotbolls-VM. Janne Anderssons landslag har omfamnat en nation och skakat om en fotbollsvärld. Med en gran som kapten och en fotboll som stavas kollektiv disciplin, där sammanhållningen och respekten för allas lika värde står som grundpelare i framgången. Få trodde att vi återigen skulle få uppleva dagar där allt står stilla, där svenska folket samlas kring en händelse, ett landslag. Fotbolls-VM har återigen bevisat sin dragningskraft med imponerande siffor även på övriga matcher utan Sverige.

TV4, C More, och Fotbollskanalen har tillsammans med våra kollegor på SVT samlat Sverige genom en heltäckande bevakning linjärt som digitalt. Uppsnack, samtliga matcher live, analyser, höjdpunkter och daglig nyhetsbevakning. Jag är extremt stolt hur våra medarbetare förmedlat VM till svenska folket genom ett imponerande lagarbete i allt från planering och teknisk leverans till grymt journalistiskt innehåll.

Som exempel följde över 3 miljoner enligt MMS Sveriges matcher på våra olika plattformar. Enligt en mediebyrå var sifforna ännu högre.

Tillsammans i hemmet, i sommarstugan, på krogen, på events och utomlands, där C Mores sändningar kunnat följas i hela Europa, såg 68 procent av Sveriges vuxna befolkning Tyskland-Sverige på TV4 och C More, vilket motsvarar 5,4 miljoner tv-tittare över 18 år.

I kombination med en stark vårtablå bidrog fotbolls-VM till att TV4 som kanalgrupp gör sitt andelsmässigt starkaste halvår sedan starten, där åttondelsfinalen Sverige-Schweiz hade en tittarandel på 89 procent, vilket gav TV4 som kanal sin högsta dygnsandel någonsin på 63 procent.

C More erbjöd användaren VM:s samtliga 64 matcher utan reklam med en mängd extra rörligt innehåll i form av höjdpunkter och egen producerade VM-program. Allt med rekordsiffror i antal användare som resultat. Fotbollskanalen noterade under VM över en miljon unika webbläsare tre veckor i rad samt löpande rekord i antal sidvisningar och besök. Fotbollskanalen passerade även Sportbladet och blev Sveriges största sportmediekonto på Instagram. Imponerande av en fotbollsnischad digital plattform.

I skuggan av fina siffror fick vi tyvärr fortsätta rapportera om trakasserier mot kvinnliga journalister och landslagsspelare som inte heter Svensson. Oacceptabelt. Dock fick vi se en enad front mot dessa troll, som blev ett av VM:s starkaste ögonblick.

Att fotbolls-VM under 2018 är det mest sedda sportevenemanget i konkurrens med Sveriges sportsligt bästa vinter-OS någonsin och Tre kronors VM-guld i ishockey visar vilken dragningskraft Janne Anderssons landslag har. Det ska bli väldigt kul att med start i september få fortsätta följa deras väg mot EM 2020 i nya UEFA Nations League, ”landslagens Champions League”. En helt ny turnering där man spelar om 4 stycken direktplatser till EM 2020 och titeln UEFA Nations League mästare. TV4 och C More visar alla matcher med höjdpunkter som Frankrike-Tyskland, England-Spanien, Portugal-Italien - och självklart Sveriges matcher mot nya framgångar.

Glöm inte…

…om ni vill ha mer av granen ser ni honom i C More och Sportkanalen under hösten som trolig kapten i Superettanlaget Helsingborg.

…4 september spelar damerna en helt avgörande match i VM-kvalet mot Danmark. Vi vill ju få en magisk sommar 2019 också.

…VM-hjälten Sebastian Larsson gör som Granqvist och flyttar också hem. Honom ser ni i AIKs guldjakt under hösten.

Erik