2018-09-12

Kanonstart på hösten för TV4 och TV4 Play!

Tre veckor in på hösten kan vi glädjande konstatera att vi fått precis den starten som vi hoppats på. TV4-kanalen fortsätter att växa kraftfullt, och så även TV4 Play.

Efter fotbolls-VM gick tv-tittandet ner på rekordlåga nivåer under några juli- och augustiveckor. Inte så konstigt med tanke på värmeböljan och den lilla tv-trötthet som brukar infinna sig efter ett fotbollsmästerskap som inneburit många timmar framför tv:n. Men oavsett värme eller tv-mättnad så är det främst omställningen från linjärt till digitalt tittande som påverkar puten (People Using Television, det vill säga hur mycket vi tittar på tv), och det kan vi se även nu när hösten startat. Put-nedgången i vår huvudmålgrupp, 15-64, ligger under en normalvecka just nu runt tio procent ner mot förra året, och det är nivåer som vi sett under hela året. Så här långt i år har puten gått ner cirka åtta procent trots både vinter-OS och fotbolls-VM, som lockar extra mycket tittare till de linjära tv-sändningarna.

Med en sådan verklighet att förhålla sig till är det ett styrkebesked att det går så bra för TV4-kanalen. Under höstens första tre veckor (vecka 34-36) går TV4 från en tittartidsandel på 22,6 procent till 25,1 procent i målgruppen 15-64 år. Med en sådan andelstillväxt ökar vi tv-tittandet även i absoluta tal jämfört med förra året (+795 TRP!), och detta trots ett generellt tapp för linjär tv på tio procent. Det är något som alla i TV4-huset kan vara stolta över, för det är ett fantastiskt lagarbete som ligger bakom den ökningen.

Idol gör återigen en väldigt stark säsong och lägger grunden för vår höststart på ett fantastiskt sätt. Parallellt med det har vi haft en valbevakning som inte bara hållit högsta klass utan också fångat många tittare – inte minst under förra veckan då både utfrågningar, debatter och söndagens dygnslånga valvaka var starkare än någonsin tidigare. Läs gärna mer om det i pressmeddelandet och i min kollega Viveka Hanssons blogginlägg om valbevakningen på TV4. I skuggan av valet lanserades vår nya stora fotbollssatsning med svenska landslaget och det gav TV12 en extra skjuts under förra veckan. På dramafronten går nya säsongen av Maria Wern starkt både på TV4, TV4 Play och C More. TV4 Play växer samtidigt dramatiskt under höststartsveckorna, och där är det främst Love Island som bidrar kraftfullt till den ökningen. Men även Idol och valbevakningen lyfter konsumtionen på TV4 Play till nya nivåer.

Med en sådan här start kan vi se fram mot en höst som under de närmaste veckorna kommer att bjuda på mängder av premiärer och säsongsstarter. Nu på torsdag är det premiär för Drömmen om slottet och på söndag drar vi i gång våra nya söndagar med Kockarnas kamp och Hellenius hörna. Efter Idols kvalvecka rullar sedan ett gäng tunga 20.00-program igång i TV4 – Biggest Loser VIP, Hela Sverige bakar och Bonde söker fru – och vi lanserar också Gråzon och Brottsjournalen med Leif GW Persson och Jenny Strömstedt under den närmaste tiden. Full fart i tv-fabriken med andra ord. Det här blir en härlig tv-höst!

Fredrik