2019-01-08

Till minne av Jock

Jock Millgårdh är inte längre med oss. Det är ofattbart och smärtsamt för många av oss som jobbat med tv under en lång tid, och haft den stora förmånen att lära känna Jock.

Jock var en av Sveriges skarpaste tv-kreatörer. Skarpsynt, analytisk, påläst och ständigt nyfiken. Inga ämnen var främmande eller oviktiga. Ett samtal med Jock studsade naturligt mellan musik, världspolitik, populärkultur, nya vetenskapliga rön och casten i den senaste dokusåpan.

Det var i den här övergripande nyfikenheten på människan och samhället som nya tv-idéer ständigt föddes hos Jock. Under tjugo års tid så skapade han och hans närmaste vän och ständige parhäst Mattias Olsson tv-historia. Ur deras arbete föddes bland annat TV4-programmen Farmen, Körslaget och Kockarnas kamp. Efter några år på Strix grundade de, tillsammans med Estelle Bodén, först Friday TV och därefter Elk Entertainment. Flera år bodde och verkade de i Los Angeles där de lyckosamt lanserade bland annat världsformatet Minute to win it.

Vi har under många år haft den stora glädjen att få jobba nära Jock. Vi kommer att sakna alla givande och roliga samtal. Alla förlösande diskussioner när vi försökt optimera ett format tillsammans. Och vi kommer att sakna att få ses varje vår och höst över en lång söndagslunch i samband med tv-mässan. Du kommer alltid att leva vidare i våra minnen, Jock.

Våra varma tankar går till Jocks familj, till Mattias och till Estelle och alla arbetskamrater på Elk.

Fredrik Arefalk och Åsa Sjöberg

Foto: Elk Entertainment