2018-02-02

Urstark start på året för TV4!

Vi har just summerat tv-året 2017 och för TV4:s del glädjande nog kunnat konstatera att det blev ännu ett rekordår, både vad gäller marknadsandelar linjärt och konsumtionsmässigt i TV4 Play. 

Nu är 2018 igång med full kraft – och det har startat väldigt bra. Andelsmässigt landar januari för första gången någonsin på över 30 procent för TV4-Gruppen (30,6 procent i vår huvudmålgrupp 15-64 år). Anledningen till rekordnoteringen är att huvudkanalen TV4 ökar med hela 3,6 procentenheter jämfört med januari förra året. Från 18,5 till 22,1 procent, vilket är den högsta januariandelen sedan 2005.

Det som är mest glädjande är att vi även växer ratingmässigt jämfört med förra året, det vill säga hur många som faktiskt tittar. Flertalet av våra program/slotar har alltså inte bara klart högre tittartidsandelar, utan även högre rating i år jämfört med förra året, och det trots att det totala tv-tittandet har gått ner med 10 procent under januari. 

Även TV4 Play växer så det knakar – både i spenderad tid och antal strömstarter.

En bättre start på året kunde vi inte ha fått och det är extra skönt nu när vi går in i februari där SVT drar i gång Melodifestivalen och Discovery har vinter-OS. Det kommer märkas på andelarna under februari, men jag är samtidigt övertygad om att vi ändå ska kunna behålla bra tryck i primetime även den närmaste månaden, och att vi har ännu ett starkt år framför oss.

Det blir ett år där vårt svenska innehåll fortsätter att utgöra ryggraden både i tv-tablån och på TV4 Play. Både på vardagar och på helger. Vi satsar faktiskt mer än någonsin på just det svenska innehåll som gör vår position unik.

Vår primetime-tablå fylls året runt av nyheter, svenskt drama och svensk underhållning av olika slag. Nyhetsmorgon och TV4Nyheterna sänds 365 dagar om året och ökar faktiskt sitt tittande. Vi har ett valår framför oss som innebär en omfattande valbevakning i TV4, och en mängd sport – som exempelvis fotbolls-VM i sommar. På helgerna visar vi just nu Talang, Gladiatorerna och Farmen, och till våren lanserar vi två helt nya helgunderhållningar av helt olika art – Stjärnornas stjärna och Bragden – samtidigt som Let’s dance kommer tillbaka. Och vi har en rad nya dramasatsningar som ser dagens ljus, både i C More och TV4.

Med ett rekordår i ryggen, den här starten på året och det innehåll som ligger framför oss tror och hoppas jag att TV4 kommer fortsätta att stärka sin position och fortsätta att samla Sverige. Även om konkurrensen den närmaste tiden blir hård om tittare och användare.

Fredrik