2018-02-21

ENT-flytt ger ökad kraft åt både talanger, Bonnier och TV4

Inom TV4:s talangverksamhet ENT har vi under snart tre års tid byggt upp ett nätverk av influencers som tagit en stark position i Sverige. Där talanger har utvecklats, vuxit och velat vara. Och där vi tillsammans med dem utvecklat ett attraktivt innehåll. Inom ENT finns idag några av de mest populära svenska talangerna.

Under våren flyttar TV4:s talangverksamhet ENT till Bonnier Magazines & Brands, som nu förvärvar ENT och kraftsamlar ännu hårdare både redaktionellt och kommersiellt kring influencers. Sedan tidigare finns bloggnätverket Tailsweep i verksamheten. Att ENT nu också blir en del av detta innebär ett ännu starkare fokus på influencers, och ökad kraft. Med en fortsatt nära koppling till TV4.

För TV4:s del är det här ett naturligt nästa steg. Vi har under den senaste tiden satsat allt hårdare på den total-tv-upplevelse som vi erbjuder, och som bygger på att driva konsumtion på våra egna plattformar. Som TV4 och TV4 Play, C More, Fotbollskanalen och Köket.

Våra egna tjänster har ett otroligt momentum just nu, och vi kommer att lägga än mer kraft här. TV4 Play växer så det knakar, har en uttalad strategi att bli en go to-destination och är på väldigt god väg dit med nära 4 miljoner konton och en kraftig tillväxt i både konsumtion och försäljning. Förra året hade TV4 Play över hälften av det MMS-mätta AVOD-tittandet, och försäljningsmässigt ökade TV4 Play med hela 74 procent under året, på en online video-marknad som totalt växte med 38 procent enligt IRM-siffrorna som kom igår (inklusive YouTube). Det innebär att TV4 Play tar marknadsandelar på online video-marknaden. Samtidigt har vi också etablerat WOO som den största svenska räckviddsaktören för online video, som dessutom är bäst i klassen på högkvalitativa dataprodukter tack vare inlogget. WOO växte för övrigt med 78 procent. Och dessutom har vi C More som växer snabbast av alla SVOD-tjänster och fördubblade antalet abonnenter förra året.

Med det här upplägget hamnar ENT i ett sammanhang där Bonnier Magazines & Brands kan ge fullt fokus på att ytterligare utveckla och stärka influenceraffären, och TV4 kan ägna sitt fulla fokus åt det fortsatta total-tv-erbjudandet på egna plattformar. Det är bra för både ENT-talangerna, affärerna, Bonnier Magazines & Brands och TV4.

Mathias