2018-01-18

1 800 SFI-lärare: Så har svensk film gjort skillnad i undervisningen av nyanlända

I september lanserade C More initiativet ”Filmtegration” som gör det möjligt för SFI att använda svensk film i undervisningen. Sen dess har 1,800 lärare registrerat sig för tjänsten – och 8 av 10 upplever att filmerna gör det roligare för eleverna att lära sig både svenska språket och kulturen. Nu släpps ytterligare tre filmer för Filmtegration: ”Måste gitt”, ”Jätten” och Beckfilmen ”Steinar”.

Över 1 800 lärare, tusentals filmvisningar och tiotusentals elever. Men också livliga diskussioner om allt från seder och kulturskillnader till jämställdhet och kärlek. Det är facit efter en termin med Filmtegration, som sedan lanseringen innehållit sex svenska klassiker: Sällskapsresan, Så som i himmelenMitt liv som hund, Adam & EvaBlack Jack och Grabben i graven bredvid. Till varje film finns ett utbildningsmaterial som utvecklats tillsammans med SFI-pedagoger från Eductus. Det innehåller bland annat övningar och diskussionsfrågor till utvalda klipp från filmerna, samt stöd till lärare för planering av lektioner.

- Det är uppenbart att svensk film väckte ett stort intresse inom SFI-världen, gensvaret på Filmtegration var lika direkt som det var stort. Flera hundra lärare registrerade sig redan första dagen och antalet växer fortfarande. För att fortsätta utveckla tjänsten har vi följt upp hur innehållet används, säger Johan Gustafsson, kommunikationschef på C More.

En undersökning bland lärare från 67 kommuner visar nu hur lärare som använt Filmtegration upplever effekterna i klassrummet. Till exempel upplever 8 av 10 att filmerna gjort det roligare för nyanlända att lära sig svenska språket och kulturen, och över hälften menar även att inlärningen blir enklare. På frågan hur Filmtegration har gjort undervisningen enklare eller roligare tycker 80 % att textningen gjort det enklare att lära sig nya ord och begrepp. Nästan lika många menar att eleverna genom filmerna fått ta del av ett mer autentiskt språkbruk. En majoritet av lärarna instämmer även i att filmernas undervisningsmaterial har underlättat planeringen av lektioner, och att Filmtegration har gjort att man kunnat prata om ämnen som tidigare varit svårt att ha diskussioner kring i klassrummet.

- Filmtegration ska vara ett levande initiativ och att lägga till och göra förändringar är en naturlig del av utvecklingen. För om något inte kommer till användning skapar det heller inget värde. Tidigt trodde vi till exempel att arabiska undertexter skulle vara viktigt, men det har visat sig att lärarna framförallt använder svenska undertexter, säger Johan Gustafsson.

Vissa filmer har använts mer än andra. På lärarnas egen topplista över filmer som gjort undervisningen enklare och roligare, både gällande språk och kultur, ligger Grabben i graven bredvidSå som i himmelen och Sällskapsresan. I andra änden ligger Black JackMitt liv som hund och Adam & Eva – filmer som inte visats lika mycket och som nu tas bort från tjänsten. Två andra frågor som lyfts i feedbacken från lärarna har varit en efterfrågan på fler nyproducerade svenska filmer, och att elever ibland känt sig obekväma i klassrummet då det förekommit sex- och kärleksscener i filmerna.

- Första gången vi använde filmerna märkte vi att många kände sig obekväma vid intima scener, några lämnade till och med klassrummet. Nu pratar vi om detta innan filmen, och väljer bland filmerna tillsammans med eleverna. En positiv effekt är att detta skapat naturliga diskussioner om viktiga saker som kärlek, jämställdhet och andra stora livsfrågor, säger Irene Sandberg, SFI-lärare i Fagersta.

För nästa våg av Filmtegration kommer tre nya filmer, däribland den tvåfaldigt Guldbaggenominerade filmen Måste gitt (nominerad för ”Bästa manus” och ”Guldbaggens publikpris”). Till filmerna kommer tillhörande utbildningsmaterial, men också uppdaterade utbildningsmaterial till tidigare filmer, med förbättringar och nya inslag utifrån lärarnas feedback. De nya filmerna är:

 • Måste gitt (från och med 18/1)
 • Jätten (från och med 18/1)
 • Beck – Steinar (från och med 1/2)

 För ytterligare information 

Länkar

 • Länk till tjänsten: www.filmtegration.se
 • Länk till pressmaterial och bilder: www.filmtegration.se/press
  • Pressinformation
  • Resultat och utdrag från undersökningen bland lärare
  • Högupplösta pressbilder
  • Utbildningsmaterialet (övningar, lärarstöd mm.) till respektive film

Fakta om Filmtegration 

 • Filmtegration är initierat av C More med syftet att använda svensk film för att göra det enklare och roligare för nyanlända svenskar att lära sig språket och kulturen.
 • Plattformen är en specialanpassad version av C Mores streamingtjänst, där lärare kan logga in och använda filmerna i undervisningen.
 • Filmtegration är tillgängligt gratis för alla som arbetar med SFI-undervisning – såväl kommunala som privata aktörer och studieförbund.
 • Filmtegration har ett advisory board bestående av Jussi Koreila (Enhetschef SFI, Stockholms Stad), Pernilla Lagergren (Enhetschef SFI, Medborgarskolan), Lena Thorneus (Projektledare SFI, Eductus), Maria Nobel (Informationsverige.se), Anna Serner (VD Filminstitutet), Cicci Renström Suurna (Filmkritiker), Colin Nutley (Regissör) och Lisa Aschan (Regissör).
 • Samarbetspartner för initiativet är Eductus.

 

Om undersökningen bland lärare 

Undersökningen genomfördes i form av en webbaserad enkät, som skickades till samtliga lärare som registrerat sig på filmtegration.se. Totalt 284 lärare besvarade undersökningen under perioden 18 oktober-1 november 2017.

 

Om C More 

C More är den ledande premiumleverantören av film, serier och sport i Norden. Bolaget ingår i Bonnier Broadcasting, tillsammans med TV4-Gruppen, Nyhetsbolaget och MTV i Finland. Se även www.cmore.se och www.bonnierbroadcasting.com för ytterligare information.