2018-07-20

Casten Almqvist: "Affären gynnar användare och kunder"

I dag bekräftade Telia och Bonnier att moderbolaget Telia Company köper Bonnier Broadcasting, med TV4, C More och MTV. Nästa steg är att affären prövas av konkurrensmyndigheterna, något som kan dröja en bra bit in på 2019. Bonnier Broadcastings och TV4:s vd Casten Almqvist menar att affären skapar ännu bättre förutsättningar för TV4 och C More att leverera Sveriges bästa tv-upplevelser, och också gynnar användare och kunder.

I slutet av maj bekräftade Telia att samtal pågick med Bonnier om ett köp av Bonnier Broadcasting, inklusive TV4, C More och finska MTV. I dag kom så beskedet – det blir ett förvärv (läs mer i pressmeddelande från Telia och från Bonnier).

Givet att konkurrensmyndigheterna godkänner affären blir Bonnier Broadcasting ett nytt eget affärsområde inom Telia Company, där Casten Almqvist planeras bli vd för det nya affärsområdet.

- Det här känns roligt, spännande och så klart även utmanande, som ett besked om en framtida genomgripande förändring ska kännas. Det är en bra affär både för Telia, Bonnier och Bonnier Broadcasting, och inte minst för våra användare och kunder. Det ger oss möjlighet att utveckla nya tjänster och stärka TV4:s och C Mores fortsatta satsning på svenskt kvalitetsinnehåll för en lång tid framåt. Det i en tid när våra konkurrenter är globala jättar som Facebook, Youtube, Netflix och Amazon snarare än SVT, MTG och Discovery, säger Casten Almqvist.

EN NATURLIG UTVECKLING

Affären mellan Telia Company och Bonnier kan ses som en naturlig utveckling i den globala och digitala konkurrenssituationen. Bakgrunden finns i de förändringar i värdekedjan som sker i hela branschen, triggat av den digitala transformationen för rörlig bild, där tv-tittarna blir användare av rörliga tjänster i allt högre utsträckning.

Marknaden för rörlig bild växer, både i tid och i pengar, men samtidigt ökar konkurrensen explosionsartat. Traditionellt har produktionsbolag skapat innehåll, broadcasters paketerat innehållet och operatörer som Telia distribuerat och levererat innehåll. Nu har globala aktörer som Netflix och Amazon gjort entré med digitala produkter som sträcker sig över hela fältet, både innehåll, paketering och leverans direkt till användaren. Genom att ha allting under samma tak rör sig de nya spelarna därmed snabbare. Affären mellan Bonnier och Telia möjliggör för Bonnier Broadcasting att få upp samma fart och flexibilitet som de amerikanska konkurrenterna.

- Lösningen för många bolag blir stora strukturella affärer över hela värdekedjan. Affärer som den här sker nu överallt. Vi är alltså inte ensamma. Som lokala aktörer behöver vi söka nya samarbeten för att bygga styrka och expertis inom hela fältet så att vi kan fortsätta att leverera högsta kvalitet till användare och kunder även på framtidens mediemarknad, säger Casten Almqvist.

Ett flertal storaffärer har presenterats på senare tid, över hela världen, till exempel telejätten AT&T:s köp av mediebolaget TimeWarner, bud på Fox från både Disney och Comcast, och i Norden nyligen när danska TDC ville köpa MTG, en affär som dock inte slutfördes. Tidigare i veckan förvärvade Telia dessutom den norska delen av TDC med operatören Get.

TELIA OCH BONNIER BROADCASTING EN PERFEKT KOMBINATION

Casten Almqvist ser sammanslagningen som en perfekt kombination av två framgångsrika aktörer med olika positioner på marknaden.

Varför är just Telia en bra ny ägare för TV4 och C More?
- I Telia får vi en stark ägare med muskler inom teknik och distribution som långsiktigt kan säkra vår satsning på svenskt innehåll inom alla områden. Tillsammans med Telia förstärker vi nu vår strategi ”från tittare till användare” när vi kombinerar våra olika styrkor. Användarna fortsätter att vara i centrum för allt vi gör även framåt.

Varför har Bonnier velat sälja?
- Egentligen är inte det en fråga för mig att svara på, men jag kan säga att jag är tacksam över hur Bonnier värnat om TV4 och C More genom åren. Vi har kunnat investera stora delar av de vinster vi gjort i vår digitala transformation och i fortsatta innehållssatsningar. Det har varit ett framgångsrecept. Och jag är nöjd över att det är Telia som är köpare, som jag vet gör samma värdering av vår verksamhet som Bonnier gjort.

VÄRNA OBEROENDE PUBLICISTIK

Farhågor har höjts i media sedan uppgifterna om affären kom ut, om bland annat statens ägarskap i Telia.

Hur påverkar det, och det faktum att Telia inte har någon tradition av publicistik, TV4:s innehållsverksamhet och det publicistiska oberoendet?
- Jag känner mig helt trygg i att vår journalistiska verksamhet fortsätter att skötas helt oberoende av ägaren, precis som i dag. Telia är fullt medvetet om vikten av att värna den oberoende journalistiken och vårt innehåll. Det garanteras bland annat av att vi blir ett eget affärsområde. Det gäller också när det handlar om det statliga ägandet i Telia, där bolagsstyrningen fungerar så att ingen enskild aktieägare kan gå in och styra verksamheten. 

LÅNG PROCESS - "BUSINESS AS USUAL" TILLS VIDARE

Nu väntar en konkurrensprövning, som förväntas bli klar någon gång under 2019. Till dess är det ”business as usual” för TV4, C More och MTV.

- En lång process väntar innan vi vet när vi kan påbörja integrationen mellan företagen, och vi får inte riskera att bli stillasittande och omsprungna under den perioden. Jobba på och satsa helhjärtat i högt tempo, fortsätt att förändra, göra affärer och våga välja och välja bort. Förändring, flexibilitet och fortsatt transformation behöver vi ändå ägna oss åt, det är nödvändigt oavsett ägarskap framöver

Finns några planer på nedskärningar?
- Det finns inga sådana planer, det här handlar inte om att spara pengar. Telia köper vår verksamhet för att de tror på den samverkan och de nya möjligheter det skapar. Men vi vet helt säkert att förändringen i vår bransch aldrig har gått så snabbt som nu. Samtidigt vet vi att den i framtiden aldrig kommer att gå långsammare än i dag. Det behöver både vi och våra ägare förhålla oss till.