2016-12-19

Kungahuset 9-5 ger unik inblick i kunglighet som yrke

Dokumentären Kungahuset 9-5 ger en exklusiv inblick i kungafamiljens liv under 2016 och visar hur det är att jobba som kunglighet. Dokumentären sänds juldagen klockan 20.00 i TV4.

– Jag har bevakat kungafamiljen under många år och för mig är Kungahuset 9-5 ett drömprojekt. Äntligen dyker vi ner i frågan som många ställer sig: vad gör egentligen kungligheterna på dagarna? Och hur de själva ser på sina kungliga roller, säger Ebba Kleberg von Sydow, programledare TV4.

Vid högtider, fester och firanden ser vi kungafamiljen i all sin glans. Men hur ser en dag ut på jobbet för prins Carl Philip och prinsessan Sofia? Hur engagerar sig Kungen för nyanlända flyktingar? Vad brinner kronprinsessan Victoria för och hur för hon över sitt engagemang till prinsessan Estelle och prins Oscar? Och vad inspirerar egentligen prins Daniel? Dessa och många fler frågor om de kungligas vardag, uppgifter och drivkrafter får svar i Kungahuset 9-5.

Programledaren Ebba Kleberg von Sydow har följt kungafamiljen i deras vardag och fått exklusiva intervjuer under året som snart har gått. Representanter ur kungafamiljen berättar själva om den speciella roll de har, ett livslångt ansvar, som också är ett jobb. 

– Vi har gjort ett program som ger tittarna en exklusiv inblick i kungligheternas värld. Vi vill visa deras vardag och arbetsliv vilket är ett nytt sätt att berätta om kungafamiljens situation och det ansvar som vilar på Kungen i egenskap av statschef. En dokumentär som jag hoppas är både underhållande och intressant, säger Mattias Hägerlund, exekutiv producent TV4.