2017-12-18

Känslosamt och händelserikt år för kungafamiljen

Juldagskvällen bjuder på en unik inblick i kungafamiljens arbete och vardag under 2017. I dokumentären Kungahuset 9 till 5 har Jesper Börjesson följt kungafamiljen som i personliga samtal reflekterar över såväl ämbetet som sina uppdrag i Sverige och utomlands. – För mig är det tydligt att kungafamiljen har ett starkt driv i flera frågor och det är det vi velat visa, säger Jesper Börjesson.

Det har varit ett händelserikt år för Sveriges mest offentliga familj. Kungafamiljens vardag skildras med resor och offentliga uppdrag, dessutom berättar de om hur de själva ser på sitt uppdrag - ett livslångt ansvar som också är deras arbete. 

 – Det har varit både spännande och lärorikt att följa vårt kungahus och deras arbete på lite närmare håll. Vi har bland annat varit med när drottning Silvia och prinsessan Madeleines arbete för barns rättigheter hyllas i FN högkvarteret i New York. Vi har även intervjuat Kungen om vilken roll han har i ett allt mer polariserat samhälle, säger Jesper Börjesson.

I samtal med Jesper berättar Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel om sitt arbete under året, bland flera hundra uppdrag har de fokuserat på idrott, hälsa och entreprenörskap. Vid sidan av arbetet har året präglats av Victorias 40-årsdag som firades ordentligt med hela familjen, men även av terrordådet på Drottninggatan i april, som skakade om hela Sverige. Jesper möter Kungen i ett samtal om att varför vi inte får låta oss skrämmas utan måste låta livet fortsätta. Andra aktuella händelser som engagerat kungafamiljen är MeToo-kampanjen där både Kungen och prins Daniel reflekterar över vad den betyder för samhället, bland det största som hänt sedan kvinnlig rösträtt menar prins Daniel. 

 – Det är ett spännande uppdrag att göra en dokumentär om Sveriges mest offentliga familj. Att ge tittarna en unik inblick i hur de lever, hur det går till att representera Sverige, säger Johanna Thulin Bratten, chef Nyhetsmorgon och exekutiv producent för Kungahuset 9 till 5.

Kungahuset 9 till 5 sänds 25 december kl 20.00 på TV4 och TV4 Play.