2018-04-11

Brons till Fotbollskanalen och Kalla fakta vid New York Festivals

Fotbollskanalen och Kalla faktas granskning ”Fotbollssyndikatet” fick bronsmedalj i kategorin bästa sportbevakning vid årets upplaga av det internationella prestigepriset New York Festivals.

Den 2 oktober 2017 sändes reportaget "Fotbollssyndikatet" i Kalla fakta. Det var resultatet av en lång tids granskning av svensk fotboll och personer inom ett hemligt agentnätverk som i smyg vill styra marknaden. I programmet beskrivs hur nätverket genom bland annat hot och matchfixning försöker tjäna snabba pengar. Polisen vittnar om hur aktörer i Sverige med hjälp av pengar och lyxprylar lockar spelarna. Granskningen har fortsatt på Fotbollskanalen och även uppmärksammats internationellt. Nu har granskningen även tilldelats en bronsmedalj för årets bästa sportbevakning i den prestigefulla tävlingen New York Festivals.

– Det är en otrolig känsla. Det är första gången vi jobbar ihop på det här sättet och det var en enorm ära bara att bli nominerad. Att vi nu tar hem ett brons, det är nästan overkligt. Vi har varit ett starkt team och den här medaljen är ett kvitto på att vårt jobb håller yttersta världsklass. Det görs väldigt mycket fotbollsjournalistik i dag men väldigt lite är undersökande journalistik. Jag hoppas att vår framgång kan inspirera andra att våga sig på nya sätt att göra ännu bättre sportjournalistik, säger reportern Andréas Sundberg.

Fotbollskanalens Andréas Sundberg har jobbat tillsammans med Kalla faktas producent Fredrik Quistbergh, fotograf Lovisa Thuresson och redigerare Fredrik Ekdahl.

– Vi är väldigt glada för det här priset. Sportens värld granskas sällan men det här visar hur slagkraftigt resultatet kan bli när gräv- och sportreportrar arbetar tillsammans, säger Jonas Alsgren, chef för Kalla fakta.

Här är Fotbollskanalens och Kalla faktas prisbelönta sportgranskning:
Kalla fakta har granskat och kartlagt makt och samhällsfenomen sedan 1991 och är en viktig del i TV4:s långsiktiga satsning på kvalitetsjournalistik. Redaktionen har genom åren stått för flera stora och avgörande avslöjanden och har tilldelats Guldspaden, Stora journalistpriset, Kristallen samt utmärkelser på New York Festivals. På 2017 års New York Festivals vann Kalla fakta silver för "Kvinnorna på Trängslet" med reportern Camilla Ziedorn, fotografen Lovisa Thuresson och redigerare Jocke Söderqvist och brons för "Mitt barn är en IS soldat" med reportern Sara Recabarren och fotografen Phil Poysti.

Fotbollskanalen startades 2006 och har utvecklats till Sveriges största digitala plattform dedikerad till fotboll. Under åren har Fotbollskanalen bland annat nominerats till TV-priset "Kristallen" och även prisats för sin användarupplevelse på prestigefulla Pearl Awards i New York. I dag besöker ca 425 000 unika användare Fotbollskanalen varje vecka för att få senaste nytt om svensk och internationell fotboll.