2018-12-11

Kungafamiljens vardag i ny dokumentär

I Kungahuset 2018 får tittarna en unik inblick i kungafamiljens händelserika vardag. TV4:s Jesper Börjesson följer med på åtaganden och festligheter både i Sverige och utomlands. –  Det har varit ett intensivt år för kungafamiljen. Vi åkte med kungaparet på statsbesök i Japan och följde de omfattande förberedelserna inför resan. Dessutom reste vi med kronprinsessparet till Jordanien och Libanon. En mycket stark resa där vi på nära håll fick uppleva flyktingsituationen i området, säger Jesper Börjesson.

Kungafamiljens fullspäckade schema rymmer uppdrag av vitt skilda slag och ett flertal resor över hela världen. TV4:s programledare Jesper Börjesson följer med Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på en känslosam resa till Jordanien och Libanon där de besöker ett gigantiskt flyktingläger.

– Att se flyktingarnas situation på nära håll berörde både Kronprinsessan och mig själv. Det är tydligt att Kronprinsessan brinner för dessa frågor, säger Jesper Börjesson.

Jesper följer även med Kungen och Drottning Silvia till Tokyo tillsammans med ett 70-tal svenska företag för att diskutera näringslivsfrågor med Japans högsta ledning. Kungaparet bjuds även in till Kejsarpalatset för en exklusiv middag med kejsare Akihito och kejsarinna Michiko.

– Kungaparet är välkända och respekterade i Japan, både privat och i sitt ämbete. Det märks att de har en nära relation till landet, säger Jesper Börjesson. 

På kungafamiljens sommarresidens Solliden på Öland får Jesper Börjesson en längre intervju med Drottning Silvia där Drottningen reflekterar över året som gått och delar med sig av sina tankar och känslor inför sin 75-årsdag den 23 december.

Kungahuset 2018 sänds på juldagen den 25 december 20.00 på TV4, TV4 Play och C More.