2018-04-17

Leif GW om Peter Madsen i nyhetsspecial

Om åtta dagar faller domen mot Peter Madsen som misstänks ha mördat journalisten Kim Wall på sin ubåt. I två extrainsatta program reser Leif GW Persson till Köpenhamn för att ta reda på vem Peter Madsen är och vad som enligt åtalet fick honom att begå ett av Skandinaviens mest uppmärksammade sexualmord. –  Det här är ett mycket ovanligt fall med en mycket ovanlig gärningsman. Psykiatriker beskriver honom som psykopat, narcissist och notorisk lögnare, säger Leif GW Persson.

I första programmet besöker kriminologen och författaren Leif GW Persson ön där de första fynden av Kim Walls kvarlevor gjordes - Vestamager i Køgebukten utanför Köpenhamn. För att förstå händelseförloppet under den här augustinatten för åtta månader sedan har man i programmet låtit bygga en fullskalig modell av Madsens ubåt.

– Jag kommer att gå igenom i detalj hur mordet på Kim Wall gick till. Ubåten, det vill säga brottsplatsen, är en central del av detta, säger Leif GW Persson.

GW som följt fallet sedan start resonerar kring vad han tror har hänt ombord på ubåten och analyserar motiv och psykologin kring Peter Madsens agerande. Under rättegången erkänner Madsen att han styckat Kim Walls kropp men vägrar erkänna att han mördat henne. Programmet sänds även från studio där GW och nyhetsankaret Soraya Lavasani rapporterar och analyserar senaste nytt i fallet.

– Det ska bli väldigt intressant och lärorikt att jobba med Leif och ta del av hans expertkunskaper och tankar i det här fallet. Den här historien har berört mig väldigt djupt och väckt många frågor. Inte minst vad som kan få en människa att utföra denna typ av handlingar som Madsen är åtalad för. Förhoppningsvis kan programmet bringa lite klarhet i det. Framförallt känner jag enormt med Kim Walls anhöriga, säger Soraya Lavasani.

Domen mot Peter Madsen faller 25 april i Köpenhamns byret (tingsrätt).

– Trots en perfekt polisutredning kan jag inte ta gift på att han kommer att fällas för mord, säger Leif GW Persson.

Programmet ”Leif GW - nyhetsspecial om Madsen” sänds i två delar:

Del 1: tisdag 24 april klockan 21.00 i TV4 och på TV4 Play.

Del 2: måndag 7 maj klockan 21.00 i TV4 och på TV4 Play.