2018-10-11

Oscarsnominerade Tobias Lindholm gör ny svensk-dansk kriminalserie om utredningen av mordet på Kim Wall

C More och TV4 har, tillsammans med TV 2 DANMARK, gått in i utvecklingen av en ny svensk-dansk kriminalserie som kommer att produceras av Miso Film. Serien skrivs och regisseras av Oscarsnominerade Tobias Lindholm och kommer att ge en unik inblick i polischefen Jens Möllers komplexa utredning av mordet på den svenska journalisten Kim Wall.

Oscarsnominerade Tobias Lindholm är en av Skandinaviens största och främsta namn inom film och tv. Nu regisserar och skriver han den nya svensk-danska kriminalserien som tar avstamp i polisen Jens Möllers historia om utredningen av mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Möller är chef vid mordenheten på Köpenhamnspolisen.

Arbetet med serien är i ett mycket tidigt skede och historien blir till i ett nära samarbete mellan Tobias Lindholm, Jens Möller och Kim Walls föräldrar, Ingrid och Joachim Wall.

- Ett mordfall där man letar efter en ubåt - och där man har en gärningsman innan man hittar ett lik – är av sakens natur en spektakulär historia. Det är också ett fall som givetvis har upptagit allt för Kim Walls familj och vänner, och som också grep tag i allmänheten i en ovanligt stor omfattning, säger Jens Möller.

Ingrid och Joachim Wall har känt till projektet under en tid.

- Vi beslutade tidigt att inte låta Kim bli bortglömd, och under hela den här tiden har vi haft ett nära samarbete med Jens Möller. Våra samtal med Jens och Tobias Lindholm har gjort oss trygga i att berättelsen om utredningen av mordet på Kim kommer att berättas från rätt perspektiv och med respekt för alla som älskade och kände Kim, säger Ingrid och Joachim Wall i ett gemensamt uttalande.

Tobias Lindholm säger om arbetet med serien:

- I skapandet av en kriminalserie som denna, som bygger på verkliga händelser och verkliga människors liv, kan och vill jag inte stå ensam. Samarbetet med Jens Möller och Ingrid och Joachim Wall är därför helt avgörande.

Just nu skrivs manus till serien. Det går ännu inte att berätta detaljer om handlingen, men det står redan klart att gärningsmannen inte kommer att gestaltas i serien.

- Jag vill inte göra en kriminalserie som är upptagen av gärningsmannen eller brottet. Jag är i stället intresserad av processen och människorna bakom uppklarningen av brottet. Och de människor som måste leva vidare, trots brottet. Det är därför ett medvetet beslut att gärningsmannen inte under något tillfälle kommer att gestaltas i serien, säger Tobias Lindholm.

Produktionen av kriminalserien är ett samarbete mellan C More och TV4, tv-kanalen TV 2 DANMARK och produktionsbolaget Miso Film.

Josefine Tengblad, dramachef på C More och TV4, betonar att samarbetet mellan regissören Tobias Lindholm, polischefen Jens Möller och Ingrid och Joachim Wall har varit avgörande för att C More och TV4 har beslutat att gå in i projektet.

- Vi gör det här med stor ödmjukhet. Att ha en så talangfull regissör som Tobias, som gör det här i nära dialog med såväl Jens Möller som Kim Walls föräldrar för att få den riktiga historien om vad som hände, känns betryggande och är en garanti för att arbetet med projektet görs med den största respekt för de anhöriga, säger Josefine Tengblad.

Regissören Tobias Lindholm har genom åren byggt en plattform som en av Skandinaviens största namn inom film och tv som regissör av bland andra filmerna Kapningen och Kriget, som bland annat fick en Oscarsnominering 2016. Lindholm har också varit manusförfattare till tv-serien Borgen och Oscarsnominerade filmen Jakten. Senast har han i USA samarbetat med David Fincher i Netflix-serien Mindhunter, som han regisserade och skrev två avsnitt av.

- Jag är övertygad om att Tobias äkta och närvarande stil kommer att göra serien till en unik svensk-dansk tv-serie. Jag ser det som ett styrkebesked för skandinaviskt drama att Tobias både skriver och regisserar tv-serien i en tid när många av de stora regissörerna söker sig till USA, säger Jonas Allen, producent på Miso Film.

Serien utvecklas och produceras av danska produktionsbolaget Miso Film. Miso Films svenska dotterbolag har tidigare producerat C Mores och TV4:s succéserie Modus som hade premiär 2015. Miso står också bakom storsatsningarna Den som dräper, som sänts i TV4 i Sverige och i TV 2 DANMARK, och Frikänd.

Samproducenter till serien är C More och TV4 i Sverige, TV 2 DANMARK, Outline Film och görs även i samarbete med TV 2 Norge och Copenhagen Film Fund. Serien distribueras internationellt av Fremantle.

Det förväntas att produktionen av tv-serien börjar 2019.