2018-06-01

Terese Cristiansson ny korrespondent på TV4

Den prisbelönta reportern Terese Cristiansson blir ny utrikeskorrespondent för TV4 i Mellanöstern. -  Terese är en världsreporter med lång erfarenhet av att granska makten, politiken och skildra människorna som drabbas. Vi är mycket glada över att kunna välkomna henne till oss, säger Viveka Hansson programdirektör nyheter och samhälle TV4.

Terese Cristiansson kommer att vara stationerad i Istanbul, Turkiet. Hon kommer närmast från rollen som korrespondent för Dagens Nyheter, dessförinnan Expressen. Hon har bott i Turkiet, Afghanistan och Kenya.

Terese är även känd för TV4:s tittare genom kanalens program Korrarna som sändes 2014.

-  Jag ser verkligen fram emot att blir en del av TV4:s utrikesredaktion, och hoppas kunna ge viktiga och oväntade inblickar i livet här i Mellanöstern, säger hon.

-  Att göra tv i den här formen blir nytt för mig. Det känns som en fantastisk möjlighet att kunna nå så många människor och förhoppningsvis beröra. Lite pirrigt men framförallt otroligt kul.

Terese Cristiansson fick 2016 det pris som instiftades till minne av den mördade journalisten Nils Horner. Motiveringen löd: ”För att hon med mod och medkänsla tar oss in i slutna sfärer och med stor kunskap rapporterar om vår tids ödesfrågor.”

 -  En träffande beskrivning av Terese. Jag har haft förmånen att jobba med henne tidigare under många år, och Terese är enastående modig, driven och klok, säger Viveka Hansson.

 -  Hon letar egna historier och har ofta lyft fram kvinnornas berättelser, som till exempel när hon som enda svenska journalist tog sig över bergen gömd under en burka för att träffa talibanernas fruar.

Terese Cristiansson har tidigare även fått ta emot Wendelapriset för reportaget ”Flickan utan ansikte”, där hon granskade effekterna av USA:s drönarkrig i Afghanistan. En berättelse lyssnarna även fick följa när Terese sommarpratade 2015.

Terese Cristiansson ersätter Samir Abu Eid som varit TV4:s korrespondent i Mellanöstern i tre år. Han flyttar hem till Sverige, och lämnar TV4 i samband med detta i augusti.

-  Ett par resor till hinner det nog bli, sedan önskar vi Samir varmt lycka till på SVT och tackar för intensiva år hos oss med många uppdrag och fängslande nyhetsreportage, säger Viveka Hansson.