2018-10-04

TV4 och C More beställer tre nya säsonger av Solsidan

Solsidan är TV4:s mest framgångsrika komediserie någonsin. Nu står det klart att tittarfavoriten lever vidare efter att TV4 och C More har beställt tre nya säsonger av Solsidan.

TV4 och C More beställer tre nya säsonger av Solsidan, komediserien som tog Sverige med storm när den började sändas 2010. Sedan dess har den med fem säsonger och en långfilm blivit en sagolik succé som den mest framgångsrika komediserie som TV4 har gjort någonsin.

- Vi är oerhört stolta och glada över att kunna meddela att Solsidan kommer tillbaka med tre nya säsonger under de kommande åren. Redan nästa år får vi återse våra kära karaktärer i tio nya avsnitt och jag känner mig övertygad om att det är fler än jag som längtar efter att få återvända till livet i Solsidan, säger Fredrik Arefalk, kanalchef för TV4 och C More film & serier.

Solsidan är en samproduktion mellan TV4, FLX och Jarowskij, och det kreativa arbetet med manus har precis inletts.

- Solsidan, som är helt unik i sitt slag, lyckas med en mix som alla drömmer om. De kombinerar viktiga ämnen med allvar och lyckas samtidigt med konststycket att vara otroligt roliga. Jag älskar att Solsidan har fungerat som en slags skratterapi för svenska folket – och att vi nu kommer att fortsätta erbjuda det i flera år framöver känns otroligt lyxigt, säger Josefine Tengblad, dramachef på TV4 och C More.

Manusförfattare för säsong 6 är Moa Herngren, Tove Eriksen Hillbom, Niclas Carlsson och Jacob Seth Fransson. Emma Bucht, Hasse Ingemansson och Eddie Åhgren regisserar, liksom två av huvudrollsinnehavarna – Josephine Bornebusch och Johan Rheborg – som regisserar två avsnitt var.

Klart är att alla huvudrollsinnehavare – Felix Herngren, Mia Skäringer, Johan Rheborg, Josephine Bornebusch, Henrik Dorsin och Malin Cederbladh – återvänder i Solsidan när säsong 6 har premiär.

- Vi kunde inte hålla oss! Att få göra nya Solsidan-avsnitt tillsammans med hela det här enormt kompetenta gänget är så stimulerande - och svinkul att vi bara var tvungna. I tre säsonger också! Det är ju helt makalöst, säger Felix Herngren.

- Jag saknar Alex kökshanddukar till skjortor, hans mesighet och eviga krångel. Och jag saknar Mickans förenklade världsbild. Det ska bli ett kärt återseende att återvända till hela Solsidan-familjen, säger Mia Skäringer.

- Solsidan har verkligen varit en häftig resa. Jag är stolt och glad över att ha varit en del av den och att nu få göra tre ytterligare säsonger känns som en liten bonus. Det ska bli kul att få träffa alla och börja skoja tillsammans igen, säger Johan Rheborg.

- Det ska bli kul att börja släppa in Mickan i livet igen! Jag älskar att göra Solsidan. Det är ett helt unikt projekt. Jag minns första gången jag läste manus för säsong 1 och satt och skrattade rakt ut, för mig själv. Det händer inte ofta kan jag säga, och redan där kände jag nog att det här hade något särskilt. Därför känns det så fint att vi gör tre säsonger till, säger Josephine Bornebusch.

- Jag fick frågan och funderade länge. Jättelänge. Till slut landade jag i att: Ja, fikabordet på inspelningarna av Solsidan är så jäkla gott att jag inte kunde tacka nej. Jag ser så mycket fram emot kanelbullarna. I tre säsonger. Det här blir fantastiskt! säger Henrik Dorsin.

- Att återvända till Solsidan är att som att komma hem till familjen och samtidigt som att sätta sig i en berg- och dalbanevagn. Blunda, det går igång, det kittlar i magen, det går uppåt, helt plötsligt är munnen vidöppen och det låter jättemycket. Ur ens egen mun. Förväntan, förvåning och väldigt, väldigt roligt. Sedan att få återse Anettes garderob, som är en orgie i beige och lila. Lycka! säger Malin Cederbladh.

Solsidan säsong 6 har premiär under den senare delen av 2019. Solsidan är en samproduktion mellan TV4 och C More, FLX och Jarowskij. Emma Nyberg är producent för Solsidan. Exekutiv producent på TV4 och C More är Clara Herngren.

Tittarsiffror för tidigare säsonger av Solsidan, linjärt i TV4
Siffrorna avser ett snitt för alla avsnitt under säsongen i målgruppen 3-99 år och kommer från MMS

Säsong 1, år 2010: 1 517 000, det mest sedda avsnittet sågs av 1 840 000

Säsong 2, år 2011: 2 317 000, det mest sedda avsnittet sågs av 2 589 000

Säsong 3, år 2012: 1 978 000, det mest sedda avsnittet sågs av 2 101 000

Säsong 4, år 2013: 1 647 000, det mest sedda avsnittet sågs av 1 887 000

Säsong 5, år 2015: 1 699 000, det mest sedda avsnittet sågs av 2 134 000