2019-04-10

Följ Norrlandspolisens utmanande arbete i TV4 i vår

Runt sexhundra poliser jobbar i yttre tjänst i Norrland, och de ansvarar för säkerheten i mer än halva Sverige. I TV4:s nya dokumentärserie får vi se hur utmaningar som långa avstånd, knappa resurser och otillgänglig natur ställer höga krav på Norrlandspolisen. Ingela, Ulf, Mathias, Lisa och Johan är fem av de poliser som har antagit utmaningen och jobbar i Umeå, Östersund och Piteå. Norrlandspolisen har premiär i TV4 Play och på TV4 måndagen 29 april klockan 21.00.

- Kombinationen av stora avstånd och ständigt bristande resurser blir smärtsamt tydligt i denna unika serie om de poliser som gör allt för att göra den norra delen av Sverige tryggare, säger Gustav Carlsson, exekutiv producent, TV4.

I fem episoder följs gränspolisen och ingripandepolisen i Piteå, Luleå, Umeå, Sundsvall och Östersund. De tar oss också med på sina resor till mindre orter som Gällivare och Saxnäs. Genom polisens ögon får vi en inblick i ett samhälle där social kontroll spelar en avgörande roll och där de enorma avstånden är en del av vardagen för alla - nödställda människor, kriminella och poliser. Norrlandspolisens första säsong behandlar i fem avsnitt ämnen som väpnade rån, sökinsatser, självmordsförsök, möten med ungdomar på glid, narkotikahandel på Darknet, dödsfall vid drunkningsolyckor och tjuvjakter.

Tittarna får bland annat följa Johan, 42 år, som tidigare jobbat som fritidspedagog i Piteå. Idag arbetar han som yttre befäl i området och stöter på personer som han tidigare undervisat i skolan.

Ingela, 42 år är utbildad civilingenjör, men har jobbat som polis i 12 år. Hon tar med tittarna på sitt spännande jobb som gränspolis i Östersund.

Mathias, 47 år, hade som liten drömmen om att bli polis. Idag är den drömmen besannad och tittarna får följa honom i hans dagliga utmaningar som områdespolis i Piteå.

Tittarna får även följa Lisa, 27 år, som förr arbetade som gruppträningsinstruktör. Nu tar hon med oss på sitt arbete som polisassistent i Umeå.

Ulf, 47 år, har jobbat som polis i Stockholm under 11 år. Till slut kallade släkten och naturen på honom i Jämtland. Idag får vi se hans arbete som utryckningspolis i Östersund.

Norrlandspolisen har premiär måndag den 29 april klockan 21:00 på TV4 och TV4 Play.

Programmet produceras av Alaska Film & TV.