2019-01-14

Stjärnskottet Josefin Asplund och Stranger Things-stjärnan Matthew Modine i C Mores och TV4:s nya psykologiska thriller

Psykologisk och nervkittlande spänning väntar i C Mores och TV4:s nya svenska originalserie Himmelsdalen som har premiär under våren 2019. I huvudrollen syns det svenska stjärnskottet Josefin Asplund (Vikings, Call Girl) som bland annat får sällskap av Stranger Things-stjärnan Matthew Modine.

Föreställ dig att du är inlåst på en klinik där ingenting är vad det verkar, alla är ett hot och ingen tror på att du är den du säger dig vara.

Välkommen till Himmelsdalen - C Mores och TV4:s nya svenska originalserie med Sveriges nya internationella stjärnskott Josefin Asplund, känd från bland annat tv-serien Vikings och filmen Call Girl, i huvudrollen.

Himmelsdalen är en psykologisk thriller om enäggstvillingarna Siri (Josefin Asplund) och Helena (Josefin Asplund), separerade som barn på grund av sina kolliderande olikheter. När Helena flera år senare får en inbjudan att hälsa på Siri på en drömlik resort i Alperna, Himmelsdalen, är hon först avvaktande - men ser det snart som en chans till en spännande semester från sin trista tillvaro hemma i Västerås.

Men när Helena vaknar upp, dagen efter sin ankomst, inser hon att Siri är borta och att platsen hon är på inte är någon resort, utan en avancerad anläggning där man forskar och experimenterar på psykopater. Siri har lämnat Himmelsdalen och sin syster. Helena är nu fast i en levande mardröm där ingen är den de verkar vara och där alla tror att hon är den manipulativa, våldsamma och sjuka systern Siri.

Josefin Asplund beskriver arbetet med Himmelsdalen som utmanande - mycket på grund av att hon faktiskt spelar två karaktärer.

- Det har varit en dröm att få gestalta två karaktärer som är helt olika varandra och där den ena dessutom är psykopat. Jag har aldrig jobbat så hårt på något annat projekt tidigare. Det har varit en underbar utmaning både mentalt och fysiskt, säger hon och fortsätter:

- Jag tror att det här kommer att bli något speciellt. Det finns en häftig kontrast i att Himmelsdalen är en så vacker och perfekt plats där helt absurda saker händer. Jag tror att publiken kommer att tycka om de tvistade karaktärerna och den mörka, klaustrofobiska tonen som följer genom hela serien.

Josefin Asplund spelar de båda tvillingsystrarna. Matthew Modine, känd från bland annat Stranger Things, spelar rollen som direktör för forskningslabbet Himmelsdalen. Han uttrycker sin fascination över genren som Himmelsdalen befinner sig i.

- "Mistaken-identity"-filmer är fantastiska. I en av mina favoriter, Being There, bevisar huvudkaraktären, briljant porträtterad av Peter Sellers, att framgång i Washington inte har att göra med intelligens utan snarare avsaknaden av den. North by Northwest, The Big Lebowski och The Great Dictator är också briljanta exempel inom denna genre. I Himmelsdalen finner Josefin Asplund sin karaktär fångad i det här spindelnätet av en förväxlad identitet. Omgiven av psykopater och fast inuti en institution som huserar dem behöver Josefins karaktär övertyga läkarna att hon är den mest friska personen där, säger Matthew Modine.

Matthew Modine ser med ett leende tillbaka på inspelningen av Himmelsdalen.

- Det var magiskt att vara och filma i Rom och Levico Terme med hela produktionen och alla skådespelare, säger han.

Ulf Synnerholm är exekutiv producent för Himmelsdalen på C More och TV4.

- Himmelsdalen bjuder på isande klaustrofobisk spänning med rafflande vändningar i en sagolikt vacker miljö i Alperna - med briljant skådespeleri av Sveriges nya internationella stjärna Josefin Asplund. Det här är en unik berättelse med ett underliggande psykologiskt tema som jag är övertygad om kommer att fängsla våra användare, säger han.

Himmelsdalen produceras av Yellowbird för C More och TV4, i samproduktion med TMG (Tele München Gruppe) och Fabula Pictures. Seriens internationella distributör är Studiocanal. Himmelsdalen har regisserats av Óskar Thór Axelsson och manus har skrivits av Charlie Fletcher. Exekutiv producent på C More och TV4 är Ulf Synnerholm.

Himmelsdalen bygger på boken med samma namn av författaren Marie Hermansson. Serien har i huvudsak spelats in i italienska Alperna och väntas ha premiär under senvåren 2019. Exakt premiärdatum och rollista presenteras längre fram.