2020-01-30

Kritikerrosade Åtta månader utvecklas som tv-serie på C More och TV4

C More och TV4 utvecklar den politiska thrillerserien Åtta månader som är baserad på Magnus Montelius hyllade spänningsroman med samma namn. Prisbelönta Jens Jonsson är ombord som regissör för projektet där Erik Ahrnbom skriver manus.

Boken Åtta månader, skriven av Magnus Montelius, gavs ut 2019 på Albert Bonniers förlag och blev snabbt kritikerros

ad. Den listades i december på plats 2 över 2019 års bästa deckare av DN:s litteraturkritiker Lotta Olsson och utsågs nyligen till den bästa utländska spänningsromanen av Danska Kriminalakademien.

Nu har C More och TV4 planer på att göra tv-serie av den hyllade boken och har gått in i utveckling av serien med produktionsbolaget Anagram Sverige. Det offentliggjordes under Göteborg Film Festivals TV Drama Vision.

- Åtta månader har allt man älskar i en stark thriller; gripande karaktärer som man kastas mellan att fullkomligt lita på och sedan plötsligt misstro, hög spänning, stora hemligheter och en inblick i rum vi inte vanligtvis har tillgång till. Boken var en bladvändare och vi har stora förhoppningar om att serien kan bli precis lika fängslande med Jens Jonsson och Erik Ahrnbom vid rodret, säger Elin Kvist, utvecklingschef på C More och TV4.

Åtta månader handlar om journalisten Nina Wedén som avslöjar Sveriges utrikesminister som sexköpare. När en ny utrikesminister tar plats i regeringen – Jacob Weiss – utser han Nina till sin pressekreterare. Runt Weiss cirkulerar såväl rykten som tvivelaktiga medarbetare, och Nina tvingas ifrågasätta vem det egentligen är som styr i maktens korridorer.

Samtidigt börjar den politiska konsulten Max Boije utreda Weiss förflutna och upptäcker ett åtta månader långt, oförklarligt, tomrum i hans CV. När en av Max källor hittas mördad i Riddarfjärden, börjar han misstänka att han har kommit för nära en hemlighet som någon är redo att döda för att skydda.

Serien skrivs av Erik Ahrnbom som tidigare har arbetat med bland annat Bron, Stockholm Stories och Arne Dahl. Jens Jonsson, som tidigare regisserat kritikerrosade Fartblinda och tv-serien Jägarna och vars filmer prisats internationellt, sitter i registolen.

Åtta månader befinner sig i utveckling hos C More och TV4, och produceras av Martin Persson på Anagram Sverige. Det finns ännu inget beslut om produktionsstart, och därmed inte heller om premiär.

Om C Mores och TV4:s dramasatsning

Det högkvalitativa innehåll som TV4 och C More levererar till tittarna och användarna gör oss mer relevanta i dag än någonsin tidigare. I en tid när alla tittar helt på sina egna villkor skapar vi innehåll och tjänster som berör och engagerar – och som samlar Sverige. 

TV4 och C More befinner sig i en expansiv satsning på svenskt drama och har det gångna året premiärvisat nya originalproduktioner som Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighetBröllop, begravning och dop och Fartblinda. I innehållsportföljen finns också klassiska varumärken och publikfavoriter som Solsidan, Gåsmamman och Beck.

Om Anagram

Sedan starten i Lund 2002 har Anagram vuxit till att bli ett av Nordens största oberoende produktionsbolag med fokus på film och tv-drama-serier och kontor i Sverige och Norge.