2013-10-29

En halv miljon såg Tillsammans mot cancer i Sjuan

Cancerfondens rekordinsamling på 63,5 miljoner kronor i galan Tillsammans mot cancer sågs av 520 000 tittare i Sjuan. Galan var kulmen på Cancerfondens Rosa bandet-kampanj och breddades i år till att ta grepp om all typ av cancer. Galan ökade stort tittarmässigt och insamlingen nådde all-time high när rekordet från förra året slogs med besked.

När årets insamling summerades i Tillsammans mot cancer i måndags blev det ett rörande rekord. Över 63,5 miljoner kronor skänktes till Cancerfonden och 520 000 tittare samlades framför Sjuan.

– Resultatet är fantastiskt - det är inte bara succé, det är mycket större! Vi har tillsammans lyckats skapa en gala som lyfter fram cancer i stort, det är en milstolpe för Cancerfonden. Det starka samarbetet med Sjuan och TV4-Gruppen har varit avgörande för att nå dit, säger Stefan Bergh, Cancerfondens generalsekreterare.

Kristin Kaspersen och Tilde de Paula Eby ledde den känslomässigt starka galan där cancerdrabbade berättade om sin kamp och forskare berättade om de framsteg och det hopp den svenska forskningen skänker alla drabbade.

– Tillsammans med Cancerfonden hade vi som mål att överträffa fjolårets siffror, både vad gällde insamling och tittning. Jag kan inte nog understryka hur glad jag är att det gjordes med råge och att tittarna följde med oss till Sjuan och visade ett så stort engagemang, säger Maria Mowbray, programchef Sjuan.

Inslaget om blodcancerdrabbade Edvin Berg vars dröm att bli artist berörde många. I fredagens Idol gav Laila Bagge Wahlgren de kvarvarande Idolerna ett uppdrag: färdigställ låten ”I will be here” som Edvin började spela in men inte hann få klar innan han dog 18 år gammal. Edvin och Idolernas version av låten, skriven av Steven Curtis Chapman, nådde förstaplatsen på Itunes topplista när galan var slut. Intäkterna från låten går till Cancerfonden och finns tillgänglig på SpotifyWimp och Itunes.

Galans hashtag #tillsammansmotcancer topptrendade på Twitter och omnämndes över 5000 gånger i sociala medier under dygnet. Den kulminerade under galan när många tittare ville visa sitt stöd och berätta om hur de påverkats av cancer.

Dessutom gjorde författaren Björn Ranelid något unikt i TV4 Play när han högläste 11 timmar i sträck ur sin senaste roman och skänkte arvodet till Cancerfonden.

Tittarsiffror och resultat:
Rosa bandet-kampanjen och galan Tillsammans mot cancer samlade in 63,5 miljoner kronor, sågs av totalt 520 000 tittare i Sjuan med en andel på 12 procent i alla 12-59 år och en andel på 13,1 procent i Sjuans huvudmålgrupp, kvinnor 25-59 år. Förra årets Rosa bandet-gala och kampanj samlade in 49 miljoner kronor och hade 300 000 tittare, en andel på 6,9 procent i alla 12-59 år och 8,4 procent i Sjuans huvudmålgrupp.

Galan producerades av Meter.

Källa: MMS.